Vytvořte si příjemnou kancelář: 7 osvědčených tipů, jak vylepšit svůj pracovní prostor

30.08.2023 / 5 minuty čtení

Zasedáte k pracovnímu stolu a nějak vám chybí motivace? Pak je možná na vině okolní prostředí. Ať už totiž pracujete v kanceláři nebo doma, je třeba si toto místo zpříjemnit. A jak? Jednoduše! Pro začátek postačí pár samolepicích rámečků!

Uklizená pracovní plocha a ozdobené stěny jsou prvním krokem k příjemnějšímu pracovnímu prostředí. Zdroj: Pixabay

1. Udělejte si pořádek

Všude, kam se podíváte, se povalují papíry, tužky a nejrůznější nepořádek? Pryč s tím! Neútulné a neorganizované pracovní místo totiž snižuje výkonnost, zvyšuje stres a negativně ovlivňuje motivaci. Než se proto pustíte do dalších změn, začněte generálním úklidem. Uvidíte, že budete mnohem spokojenější, efektivnější a výkonnější. A to není jen náš tip. To je studií podložený fakt!

Vyhoďte vše, co nepotřebujete a ostatní věci si důsledně roztřiďte. K tomu vám pomohou složky, organizéry nebo tabulky. Navíc si na konci každého pracovního dne nezapomeňte stůl zase uklidit. Uvidíte, že práce pak bude o poznání příjemnější.

2. Připomeňte si, proč to děláte

Při práci byste rozhodně měli být obklopeni estetickými věcmi. Ani sebehezčí prostředí vás však nevybudí k lepším výkonům, pokud jste z práce vyčerpaní a unavení. Přesně z toho důvodu je třeba mít na očích důvod, proč to děláte. A tím nemyslíme složenky.

Najděte si obrázek místa, které chcete navštívit nebo věc, kterou si chcete koupit a nechte si ji při práci na očích. A jak? Nejlépe se samolepicími rámečky. Ty totiž na zeď jednoduše nalepíte a kdykoliv je zase sundáte. Nemusíte proto do stěn kanceláře zatloukat žádné hřebíky.

A jak na to? Stačí jen nahrát fotky na našich stránkách a my vám je zarámujeme a odešleme do dvou dnů. Pokaždé, když pak ztratíte motivaci, stačí se na fotky podívat a připomenout si, jak hezké dny vás čekají. Uvidíte, že práce půjde od ruky!

Připomenout si vaše osobní nebo cestovatelské cíle může být skvělou pracovní motivací. Zdroj: Rámečkuj

3. Pořiďte si sluchátka

Pokud vám to vaše práce umožňuje, začněte poslouchat hudbu. Ta totiž dokáže prokazatelně zvyšovat pracovní výkon a pomoci vám v soustředění. Nejlépe působí klidná, melodická nebo vážná hudba. Poslech oblíbených písniček může také nést své ovoce. Pozor ale, ať se nenecháte příliš unést a místo práce si nakonec jen nepobrukujete.

Pro správnou pracovní atmosféru je zkrátka důležité najít si to, co vás stimuluje nejlépe. Na některé jedince totiž pozitivně působí také svižná a rytmická hudba či zvuky deště, bouřky nebo ruchu kavárny. Na to navíc existuje celá řada online aplikací.

4. Oživte stěny

Prázdné stěny formují vzhled celé místnosti. Pokud pracujete z domu, můžete si svou kancelář přizpůsobit. Na pracovišti už to ale tak jednoduché nebývá. Se samolepicími rámečky však vyřešíte i tento problém. Můžete si totiž zarámovat fotky své rodiny, přátel, hezké záběry z dovolené nebo umělecké fotografie.

Díky unikátní pásce na našich rámečcích je pak na zeď nalepíte a kdykoliv je sundáte nebo přelepíte jinam. Uvidíte, že konkrétně s fotkami rodiny se vám bude pracovat o poznání lépe. Pokud navíc máte problémy s morálkou, fotografie rodiny vás udrží na správné cestě. Studie totiž ukazují, že fotky blízkých na pracovišti posilují charakter a nutí vás k čestnějšímu jednání.

Na stěnách by nikdy neměly chybět dekorace. Zdroj: Rámečkuj

5. Nezapomeňte na čerstvost a svěžest

Není žádným tajemstvím, že náš mozek lépe funguje, když má přísun čerstvého vzduchu. Proto nezapomeňte své pracovní místo pravidelně větrat. Chybu neuděláte ani s čističkou vzduchu nebo aroma difuzérem.

Čerstvost a svěžest mohou zajistit také květiny a zeleň obecně. Dobrou volbou je pak fíkus, dracena nebo lopatkovec. Ty totiž nejen skvěle vypadají, ale také dodávají kyslík, čistí vzduch od toxinů, nečistot nebo plísní a jsou nenáročné na pěstování.

6. Nepodceňte sílu světla

Světlo je pro práci klíčové. Okna by proto měla být opatřena vhodnou stínicí technikou, která dokáže regulovat množství dopadajících paprsků na pracovní plochu. Kromě přirozeného světla si také pořiďte více zdrojů toho umělého.

Při nedostatku světla začne totiž váš mozek reagovat tvorbou melatoninu, který je zodpovědný za únavu. Pokud proto chcete být čerství a plní energie, ujistěte se, že máte pracovní plochu dostatečně osvětlenou.

Ve večerních hodinách si však dávejte si pozor na takzvané „modré světlo“, které vyzařují nejen počítače a telefony, ale také úsporné žárovky a zářivky. Modré světlo je totiž přirozenou součástí denního svitu. Ve večerních hodinách proto tělo aktivizuje a může způsobit potíže s následným usínáním.

Nastavení rituálů může vést ke zlepšení pracovní morálky. Zdroj: Pixabay

7. Vytvořte si rituály

Vůně čerstvé ranní kávy nebo čaje, sepsání seznamu úkolů nebo shrnutí úspěšně vyřešených problémů z předchozího dne. Všechny tyto drobné rituály vás mohou nakopnout a dobře naladit do nového pracovního dne.

Pokud pracujete z domu a máte problémy s disciplínou, je to právě nedostatek pevného režimu a rituálů, co stojí za vaší prokrastinací. Než se proto pustíte do zvelebování své kanceláře, ujistěte se, že není chyba jinde. A jak si své rituály připomenout, abyste na ně hned po ránu nezapomněli? Sepište si je a zarámujte u nás!

Sdílet článek

Máme pro Vás 10% slevu

Přidejte se k odběru našich novinek a ihned Vám zašleme kód na 10% slevu na svou první objednávku!

Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů