Chcete zlepšit své duševní i fyzické zdraví? Stačí doma změnit pár detailů

10.07.2023 / 6 minuty čtení

Přijde vám dekorování bytu jako zbytečný přežitek? Chyba! Není totiž žádným tajemstvím, že to jak žijeme, ovlivňuje náš mozek i tělo. Navíc to ani nemusí stát spousty peněz. Dekorace jako samolepicí rámečky pořídíte za pár korun.

Dekorace v interiéru nemají pouze estetický význam. Ovlivňují totiž také naše celkové naladění. Zdroj: Rámečkuj

Prostředí, ve kterém žijeme, do velké míry ovlivňuje to, jak se cítíme. Období pandemie navíc z mnoha domácností udělalo také kanceláře, a tak se čas strávený doma za poslední léta zvýšil. Proto je třeba si interiér naší domácnosti zútulnit. Vzhled interiéru má totiž velký vliv na naše duševní rozpoložení.

Příjemný domov znamená příjemný život

Moderní interiéry se často vyznačují přílišným minimalismem a strohostí. I když proto na první pohled vypadají skvěle, necítíme se v nich příliš uvolněně. Domov by měl být chrámem odpočinku a pohodlí. Pokud vám ve vaší domácnosti ona hřejivá atmosféra chybí, změňte to. Těžit z toho bude vaše mysl i tělo. Jak je to možné?

  • Když se cítíme dobře, máme tendence zpomalit. Díky tomu dokážeme zmírnit úzkost.
  • Příjemné prostředí nás nenutí trávit čas jinde. V okamžik, kdy se doma cítíme dobře, mnohem raději zde relaxujeme a věnujeme se koníčkům, jako je čtení nebo nějaká z tvůrčích činností.
  • K vytvoření útulného prostředí se skvěle hodí přírodní materiály. Ty v nás přirozeně eliminují stres a napětí.
  • Když se obklopíme hezkými věcmi a cítíme se dobře, přirozeně to vede k větší radosti a duševní pohodě.
  • Hřejivý domov v nás vyvolává uvolnění a otevřenost. Útulný interiér tak poskytne příjemné útočiště pro další členy rodiny i přátelé a umožní si společný čas užít kvalitněji.
  • Útulná domácnost působí pozitivně na srdce a krevní tlak. Trávení času v takovém prostředí totiž prokazatelně snižuje srdeční tep.
Fotky dokáží zútulnit interiér a dodat mu esenci osobitosti. Zdroj: Rámečkuj

Že vám to všechno zní až příliš jednoduše? Ono to ale jednoduché skutečně je. Důkazem je World Happiness Report, který udává žebříček zemí s nejšťastnějšími obyvateli. Poslední výsledky vychází z dat, kdy ve světě úřadovala pandemie Covid-19. Tehdy museli lidé trávit velké procento času doma, což vedlo k úzkostem a propadům nálady.

Nejlépe si vedlo Finsko, Dánsko nebo Island. Čekali byste, že přesně v těchto zemích musí být pro nepříznivé počasí spíše nešťastní lidé? Opak je pravdou! Právě pro drsné podmínky se v severských zemích ujal styl bydlení s názvem hygge, který propaguje útulnost, dekorativnost a hřejivost.

Když si představíte interiér s krbem, drobnými světýlky, malými koberečky, polštářky, plédy a jemnými fotorámečky, tak přesně to je hygge. A právě tento styl má přímý vliv na spokojenost lidí a na vyšší kvalitu života.

Detaily tvoří celek. Zdroj: Pvproductions on Freepik

Tipy na zútulnění domácnosti

Pokud chcete prospět svému tělu i mysli, je čas se pustit do změn a zútulňování. Uvidíte, že celý proces bude zábavný a levný. Hřejivou atmosféru totiž dokážete vykouzlit snadno a za pár korun.

Vše začíná úklidem

Že se vám ježí chlupy, když pomyslíte na mytí oken nebo drhnutí kachliček v koupelně? Tento úklid je samozřejmě také důležitý, nicméně v tomto kroku se jedná spíše o odstranění vizuálního nepořádku. Zlikvidujte hromady časopisů, složenek a papírů. Odstraňte věci, které do místnosti nepatří a odlehčete poličky i další odkládací plochy.

Odlište se

Jaký příběh nese komoda z nábytkového řetězce? Rozhodně ne tak bohatý, jako komoda po babičce. Nebojte se osvěžit a renovovat starý nábytek a odlišit se od ostatních. Kromě toho dejte v interiéru přednost přírodním materiálům a neutrálním a zemitým barvám.

Nechte stěny vyprávět váš příběh

Stěny si zaslouží stejnou pozornost jako jiné části místnosti. Proto je doplňte o rodinné fotografie nebo snímky krásných míst, které vás uklidňují. Pokud nemůžete nebo nechcete do zdí přibíjet hřebíky, váš problém vyřeší samolepicí rámečky. Ty ke zdi snadno přilepíte a když během zvelebování domácnosti zjistíte, že by vypadaly lépe jinde, snadno je přelepíte. Speciální lepicí páska je navržena přesně pro tyhle účely.

Rámečky můžete nechat viset samostatně nebo svou sbírku postupně rozšiřovat. Zdroj: Rámečkuj

Pořiďte si rostliny

Rostliny jsou malý zázrak. Dokáží eliminovat sklíčenost, napětí i agresivitu. Navíc vypadají krásně. Proto se nebojte klasických pokojových rostlin, levandule nebo aloe vera.

Obklopte se textiliemi

Polštáře, deky, plédy, koberečky, kožešiny. To vše k vytvoření útulné atmosféry neodmyslitelně patří. Jednotlivé kousky nemusí být drahé a designové. Stačí, když vás barvy a vzory osloví. Kombinováním jednotlivých kousků pak získáte přesně takové prostředí, které nebudete chtít opouštět.

Vše na závěr zjemněte

Nakonec stačí interiér doplnit drobnými detaily, které vás provážou s přírodou a dodají prostoru potřebnou jemnost. Skvěle zafungují svíčky, jednoduché dekorace ze dřeva a přírodních materiálů nebo světýlka.

Stojací nebo stolní lampy i světelné řetězy. Všechny tyto varianty dokáží prostoru propůjčit přesně ten poslední dotek útulnosti. Důležité je však volit žluté teplé světlo. V opačném případě se světýlka minou účinkem. Pokud navíc místnost doplníte o zrcadla, opticky ji ještě více prozáříte.

Závěrem se na zeď nebojte pověsit kromě osobních fotek také snímky míst s příjemnou atmosférou. Útulné bydlení by na vás nemělo působit pouze fyzicky, ale také v myšlenkách. Uklidňují vás lesy, hory nebo oceán? Najděte fotky vysněných míst a vytvořte si pomocí samolepicích rámečků jejich galerii. Vše zvládnete na pár kliknutí. Do 48 hodin budou zarámované fotografie u vás. Proto nečekejte a udělejte první krok k lepšímu bydlení hned teď.

Sdílet článek

Máme pro Vás 10% slevu

Přidejte se k odběru našich novinek a ihned Vám zašleme kód na 10% slevu na svou první objednávku!

Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů