Fotky jako dekorace do bytu: Poradíme, jak je na zdi uspořádat

18.04.2023 / 5 minuty čtení

Fotografie v telefonu dokáží udělat radost. Často však naše oblíbené snímky zapadnou v množství jiných. To je ale chyba! Spolu se samolepicími rámečky totiž mohou posloužit jako skvělá nástěnná dekorace do bytu. A my vám dnes poradíme, jak na to.

Upevnění fotek na stěnu bez vrtání

To, co mnohé od vystavení oblíbených fotografií odrazuje, je nutnost zasahovat do stěn. Nejednou totiž přibíjení hřebíků končí vydrolenou omítkou nebo jinou katastrofou. Navíc se při zatloukání nesmíte splést. Jakmile je totiž jeden hřebík výš než druhý, celý výsledný efekt vypadá nedokonale.

Samolepicí rámečky vás však od všech nehod uchrání. Jsou totiž opatřeny speciálně navrženou páskou, která rámeček udrží na svém místě. Mimo jiné můžete fotku sundávat a znovu lepit podle libosti. To, že by vaše galerie byla nedokonalá, proto nehrozí. Jednoduše ji můžete upravovat tak dlouho, než budete s výsledkem maximálně spokojení. 

Kam galerii oblíbených vzpomínek umístit

Jakákoliv prázdná stěna je v podstatě nepopsané plátno, které můžete s pomocí samolepicích rámečků proměnit v umělecké dílo. Můžete využít prázdnou stěnu v ložnici, nad schodištěm nebo z oblíbených okamžiků udělat dominantu obývacího pokoje. Záleží jen na vás a na tématu fotek. 

Našli jste ideální místo? Pusťte se do výběru fotografií!

Vyberte jednotný styl fotografií

Každý si dokonalou galerii fotek představuje jinak a neexistuje univerzální rada, jaké fotky zvolit. Obecně vám ale můžeme poradit pár triků, které vám při výběru mohou pomoci:

Zvolte jednotný filtr. Aby výsledek vypadal skvěle, je dobré volit stejnou úpravu fotografií. Pokud nevíte, zda si vybrat barevné nebo černobílé fotografie, vyberte oboje. Pro každý typ úpravy pak klidně vytvořte vlastní galerii.

Soustřeďte se na jeden styl. Na zdi můžete mít fotku dětí i snímek z povedeného večírku. Zvažte ale také rozdělení témat. V obývacím pokoji pak můžete vystavit rodinné fotografie a v ložnici zase oblíbené vzpomínky s přáteli. Tím docílíte příjemné harmonie.

Nebojte se abstrakce. Na vystavených fotografiích nemusí být pouze lidé. Skvěle budou v interiéru vypadat také abstraktní fotografie nebo jakákoliv jiná díla. Pokud tedy rádi fotíte a baví vás vnímat své okolí v jiném světle, nebojte se to světu ukázat. 

Kombinujte. Na zdi nemusíte mít pouze fotky. Některé rámečky mohou zachycovat oblíbené citáty nebo grafiky.

Objevte kouzlo sérií. Pro domácí galerii můžete vybrat také série fotek. Ideální jsou snímky ze svatby nebo fotky zachycující růst vašeho potomka.

Promyslete způsob vyvěšení fotek

Fotky můžete na zeď samozřejmě naaranžovat mnoha způsoby. Posloužit může provázek a kolíčky, koláž spojených rámů nebo můžete vytvořit nástěnku přímo na stěně s pomocí lepidla. Všechny varianty mohou vypadat skvěle. Pokud však chcete, aby vaše galerie vypadala opravdu stylově a efektně, fotografie zarámujte.

Různorodé rámečky mohou vytvořit velmi zajímavý efekt. Nakombinovat je s citem je však někdy složité a výsledek se může lišit od vaší představy. Kromě toho může prostor působit lehce přeplácaným dojmem. Pro nástěnnou galerii proto zvolte kolekci identických rámečků

Jak rámečky připevnit bez hřebíků

Nechcete nebo nemůžete do zdi cokoliv vrtat? Nebo vám zkrátka jen vadí, že se rámečky na hřebících hýbou a každou chvíli je celá galerie asymetrická? Pak jste u nás na správné adrese.

Na rozdíl od použití lepidla nebo oboustranné pásky nabízí naše samolepicí rámečky naprosto šetrné řešení. Páska na našich rámečcích je přímo vyvinutá pro lepení na interiérové stěny. Rámy tak budou držet na svém místě, a přesto při sundání nestrhnou kus omítky. Díky tomu můžete galerii na zdi upravovat a měnit podle potřeb. Každý z rámečků jen jednoduše odlepíte a přelepíte, kam chcete.

Na co nezapomenout při rozmisťování fotografií

A teď pár tipů k aranžování fotek. Samolepicí rámečky mají vždy stejný tvar, proto bude jejich rozvržení snadné. I zde však platí několik pravidel. Než se tedy pustíte do lepení, myslete na následující:

  • Rozestup mezi rámečky by měl být 2-5 cm
  • Spodní třetina fotografií by se měla nacházet ve výši očí. Pokud máte fotku pouze jednu, můžete ji klidně umístit zhruba 150 cm od země
  • Mezi rámečky a nábytkem zachovejte 10-15 cm prostoru
  • Nejlepší galerie vznikne na jednobarevné stěně
  • Fotky můžete dát do rovné řady, střídavě nahoru a dolů, vzestupně podél schodiště nebo je aranžovat do mřížky jako na Instagramu
  • Kontrastní barva rámečku zajistí, že fotky na zdi vyniknou ještě víc

Vytvořte si originální dekoraci i bez kladiva nebo vrtačky

Docílit příjemné atmosféry je opravdu snadné a díky samolepicím rámečkům to zvládne kdokoliv. Zatímco klasické rámečky byste si museli nejprve rozložit na podlahu a testovat, jak je na zdi rozprostřít, s těmi lepicími si tuto část ušetříte. Jakmile vám totiž tvar galerie nebude vyhovovat, fotku jednoduše sundáte a přelepíte jinam.

Samolepicí rámy navíc udrží vaše fotky na místě a ani sebevětší průvan s nimi nepohne. Když se je však rozhodnete sundat, nezůstanou vaše zdi plné děr a hřebíků. 

Vyberte si proto několik fotek z vašeho foťáku, nahrajte je na náš web a zvolte bílý nebo černý rám. Už za dva dny pak obdržíte vaše fotky v moderních rámečcích a váš domov se promění v místo plné oblíbených vzpomínek.

Sdílet článek

Máme pro Vás 10% slevu

Přidejte se k odběru našich novinek a ihned Vám zašleme kód na 10% slevu na svou první objednávku!

Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů